Itt az idő, hogy felkészüljünk a kerti sütögetésekre! A következő 5 ponttal abban segítünk, hogy egyszerűen, mégis alaposan le tudd tisztítani a grillsütődet, bármilyen típusú is legyen.
1. Mikor álljunk neki a tisztításnak?
Akár egy modern gázgrillről, akár egy klasszikus faszenes modellről legyen szó, a sütő tisztasága kulcsfontosságú az ízletes grillételek elkészítéséhez.
Fontos, hogy grillezés után ne várjunk sokat a tisztítással! Minél hamarabb nekiállunk, annál gyorsabban, könnyebben tudjuk majd letakarítani a grillsütőt és a grillrácsokat. A rácsra rásült és megégett zsírt, valamint húsdarabokat rögtön a sütés után távolítsuk el, ezzel elkerülhetjük, hogy később hosszan kelljen súrolni!
BAUHAUS-tipp: tekerjük körbe a már kihűlt grillrácsot újságpapírral, itassuk át vízzel, majd hagyjuk kint a füvön vagy a betonon egy teljes éjszakára, így másnap könnyedén le fogjuk tudni tisztítani a még kevésbé elérhető, eldugottabb részeit is egy nedves szivaccsal, bő vízzel! Hogy elkerüljük a makacs lerakódásokat, kenjük be a rácsot egyszerű főzőolajjal a következő grillezés előtt!
2. Az otthoni praktikák
- hamu
- szódabikarbóna
- kávézacc
BAUHAUS-tipp: keverd össze egyenlő arányban a fent említett összetevők bármelyikét vízzel, majd dörzsöld át a rácsot a keverékkel! Hagyd megszáradni, majd öblítsd le!
Fontos: az öntöttvas grillek esetében kerüld a vízzel és mosószerrel való tisztítást! Használhatunk helyette rézkefét, valamint nem árt, ha tisztítás után olajjal vagy növényi zsírral bekenjük, ezzel meggátolva a rozsdásodást.
3. A faszenes grill tisztítása
Ha nem tisztítjuk le rendesen a típus grillrácsait, nemcsak csúnya lesz egy idő után, de be is fog rozsdásodni, és egészségtelen is. Egy kevés kihűlt hamu, valamint egy nedves rongy segítségével könnyedén megszabadulhatunk az enyhe rozsdától, ha az mégis megjelenne a rácson.
A csepegtetőtálca tisztításával ne várjunk sokáig, a grillezés után hagyjuk kihűlni, majd rögtön mossuk el, a grillsütő kormos fedeléhez pedig használjunk konyhai tisztítószert!
BAUHAUS-tipp: mielőtt felmelegítjük a grillsütőt, vágjunk félbe egy krumplit, és dörzsöljük át a belsejével a sütőfelületet! Ezzel az egyszerű trükkel kevésbbé tapad majd rá a grillsütőre a hal, a hús, de még a grillezett sajt is.
4. A gázgrill tisztítása
Ez a típusú grillsütő nemcsak gyorsabban melegszik át, de könnyebben is tisztítható, mint a faszenes grill, mivel nem kormol.
BAUHAUS-tipp: a gázgrill rácsain keletkező szennyeződéseket úgy távolíthatjuk el, hogy a sütés után a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk a sütőt, majd 15 percig hagyjuk állni, lezárt fedéllel. Ezután várjuk meg, míg lehűl, majd egy grillkefe segítségével dörzsöljük le a szennyeződéseket! Rendesen tisztítsuk ki a csepegtetőtálcát is egy kis mosogatószerrel, visszahelyezés előtt pedig hagyjuk kiszáradni!
5. Az elektromos grillsütő tisztítása
Ennél a típusnál ügyeljünk arra, hogy tisztítás közben mindig áramtalanítva legyen a grillsütő! Ellenkező esetben fennáll az áramütés veszélye. Érdemes elolvasni a tisztításra vonatkozó részeket is a használati útmutatóban.
Fontos például, hogy az elektromos grillsütő fűtőelemét nem szabad vízzel tisztítani, vagy beáztatni. Ne használjunk erős tisztítószereket, vagy olyan keféket, amelyek a dörzsölés során felsérthetik a sütő felületét!
A grillrostélyt itt is letisztíthatjuk egy grillkefével vagy drótszivaccsal. A csepegtető tálcát elegendő, ha nedves ronggyal áttöröljük.
Legújabb bejegyzések

