Skip to main content

Sosincs elég hideg egy jó kis grillezéshez! Fagyos időben és hóesés közben sem kell lemondania a grillezés örömeiről!

Ebben az írásban néhány hasznos tippet és trükköt ajánlunk a figyelmébe, hogy a grillsütő télen is forrón működjön!

A téli grillezéshez szükséges felszerelések és előkészületek

A szenvedélyes grillrajongók télen is bátran grillezhetnek, és sütögethetik a pecsenyéjüket. Akár egy széles tető alatt is hódolhatnak a grillezés szenvedélyének, de grillezhetnek a kocsibeállóban, a garázsban, vagy egy egyszerű pavilonsátor alatt is, ha havazik. Hasznos kiegészítő a teraszfűtés, ami felmelegíti a vendégeket. Tűzkosarat vagy tűzrakó tálat használhatunk, ha nem szeretnénk beruházni nagyobb összeget.

A „jéghideg” grillpartihoz nem szükséges sok hely, akár egy erkély is elegendő helyet nyújt, ha a grillkészüléket közvetlenül az asztalra tesszük.

Ha télen sokáig a grillsütő mellett állunk, elkerülhetetlen, hogy a lábaink fázni kezdjenek. A néhány deszkából, maradék raklapból készült, grill körüli padló sokat számít ilyen esetekben.

Télen ritkán lehet grillezni erős napsütésben, ezért fontos, hogy a grillsütő és a hozzávalók megfelelő megvilágítással rendelkezzenek!

A legfontosabb, hogy alul védjük magunkat vastag téli csizmával, felül pedig viseljünk több réteg ruhát, amiket rugalmasan felvehetünk és levehetünk. A sapka mindenképpen kötelező! A grillkesztyű egyszerre nyújt védelmet a hő és a hideg ellen, valamint megkönnyíti a húsok és a köretek megfogását.

Fontos! Ha meghívja vendégeit egy téli kerti partira, emlékeztesse őket arra is, hogy öltözzenek fel jól, ön pedig gondoskodjon meleg takarókról és párnákról!

A megfelelő grill a téli használathoz

Mindig fedeles grillt szükséges használni ilyen esetekben, ez az egyetlen módja annak, hogy a grillezett ételek egyenletesen átsüljenek. Ha gázüzemű grillkészüléke van, ajánlatos alaposan megismerkedni a szabályozással, mert télen másképp működik, mint nyáron. Egy stabil elektromos grill a teraszon vagy az erkélyen is használható.

 

Mielőtt begyújtja a grillsütőt: időben gondoskodjon a begyújtáshoz szükséges tüzelőanyagról! Faszenes grill esetében oda kell figyelni a faszén vagy brikett minőségére és nedvességtartalmára. A nedves grillszén vagy a kerti fészerből származó brikett télen nem fog örömet okozni… Télen egyébként jobb választás a brikett, mivel hosszabb az izzási ideje. A gázgrillek esetében fontos figyelembe venni, hogy a butángáz már kissé fagypont alatti hőmérsékleten is cseppfolyósodik!

Bármilyen tüzelőanyagot is használ: brikettet, faszenet vagy gázt, hagyjon időt a grillezésre! Télen a faszénen való grillezésnél egy órát is igénybe vehet, mire a parázs megfelelő lesz, és a hús vagy a kolbász a grillrácsra kerülhet. A grillgyújtó kéménnyel időt takarít meg és még a téli nehéz körülmények között is megfelelően segíti az ideális parázs előállítását.

Téli időszakban oda kell figyelni, mert hamarabb kihűl minden! Jó tanács! Ne nézzen be olyan gyakran a grill fedele alá, még ha nehéz megállni is! Ne feledje! A grill és az asztal ne legyen nagy távolságban egymástól, egyszerre pedig ne halmozzon fel nagyobb mennyiséget!

Megfelelő grillételek a téli grillezéshez

Télen a kevesebb több! Válasszon kisebb húsadagokat, hogy a grillezett ételek egyenletesen átsüljenek! A kolbászt, halat, csirkemellfilét vagy garnélarákot könnyebb elkészíteni a grillen, mint egy kövér sültet. Az olyan klasszikus grillezett köretek, mint a tészta- és burgonyasaláták sem ízlenek jól a hidegben. A mártogatós sült burgonya, a meleg fűszeres bagett, a grillezett sajt vagy a téli zöldségekkel (pl. sütőtökkel, sárgarépával, gombával) készült nyársak jobb választást jelentenek télen. Egyébként ilyenkor a szabály a köretekre is vonatkozik: mindenki forrón szereti! Tehát ne legyen fagylalt, sem torta, helyette édes pizzás kenyér, grillezett alma vagy banán vagy ananász, esetleg kenyérlángos almával és Calvados. A forró tea, a forralt bor vagy a puncs pedig télen amúgy sem tart sokáig.

Fontos! A grillezett ételeket minden esetben ki kell olvasztani, és védeni kell az időjárástól és a hideg, nedves széltől!

Receptajánlatunk

Kacsahamburger

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 db kacsamell
  • 4 db szép hamburgerzsemle
  • (vagy briós zsömle vagy bajor zsömle)
  • Tetszés szerint kéksajt vagy camembert vékony csíkokra vagy szeletekre vágva.

A vöröskáposzta-salátához

  • Fél fej vörös káposzta (kisebb)
  • 2 db lime
  • 1 üveg almaszósz
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szegfűbors
  • 1 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 2 db répa
  • ½ pohár tejföl
  • 1 teáskanál friss gyömbér
  • 1 késhegynyi koriander
  • 2 evőkanál cukor

A szószhoz

  • 1 db közepes lila hagyma
  • 125 g friss vörös áfonya
  • 50 ml vörösbor
  • 50 ml narancslé
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál szerecsendió, apróra törve
  • 2 db borókabogyó, apróra törve
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 5 evőkanál cukor(répa)szirup
  • 1 teáskanál ételízesítő

A mázhoz / glaze-hoz

  • 3 evőkanál narancslekvár
  • 1 késhegynyi gyömbér
  • 1 csipet bors
  • 1 teáskanál só

A hamburger elkészítése

Vöröskáposzta-saláta

A vörös káposztát vékony szeletekre vágjuk. A répákat lereszeljük és a vörös káposztával összekeverjük. Hozzáadjuk az egyik lime reszelt héját, mindkét lime levét, sót, cukrot, koriandert, fahéjat, szegfűborsot és gyömbért.

Jól összedolgozzuk, s néhány órán át pihenni hagyjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt és az almaszószt.

Szósz

Finomra kockázzuk a hagymát és egy kevés olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk az áfonyát, a bort és a gyümölcslét. Sóval, szerecsendióval és borókabogyóval fűszerezzük. Rövid ideig forraljuk, majd hozzáadjuk a cukor(répa)szirupot. Pürésítjük az egészet, majd fahéjat és ételízesítőt adunk hozzá. Sűrűre főzzük, BBQ-szószhoz hasonló állagúra.

Kacsamell

A zsírréteget rombusz alakban bevágjuk, de lehetőleg nem a húsig!  Először a zsíros oldalán grillezzük a kacsamellet, amíg ropogósra sül. Aztán megfordítjuk. Amikor az alja is megpirult, a kacsamellet indirekt módon, 63 °C-os maghőmérsékletűre grillezzük.

Közben összekeverjük a lekvárt a fűszerekkel. A kacsamell zsíros felét nem sokkal a sütési idő vége előtt bekenjük a mázzal, és hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon.

A hamburger összeállítása és tálalása

A tálaláshoz a hamburgerzsemléket előmelegítjük vagy elősütjük és félbevágjuk. Először egy réteg (szobahőmérsékletű) vöröskáposzta-salátát teszünk a zsemlékre. A kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, majd a salátára tesszük. Sajtot helyezünk a tetejére. Ezután meglocsoljuk egy-két evőkanál szósszal, majd rárakjuk a zsömle tetejét.

Jó étvágyat kívánunk!

ISMERD MEG SZÉLES GRILLVÁLASZTÉKUNKAT!

Térburkolás

A térburkolás alapszabályai – szakszerűen, profi módon

| #HAAZKELLHOGYJOLEGYEN | No Comments
A térburkolás a ház körüli külső területek kialakítása során elengedhetetlen, legyen szó akár a kerti utakról, teraszról vagy a gépkocsibeállóról. A jó minőségű burkolat nemcsak esztétikailag teszi vonzóvá a kertet,…
Napellenző

Napellenzők mindenkinek: tökéletes árnyékteremtő megoldások

| #HAAZKELLHOGYJOLEGYEN | No Comments
A nyári napok forrósága mindenkit arra ösztönöz, hogy otthona környezetében nyugalmas, árnyékos helyet alakítson ki. A napellenzők kiváló megoldást kínálnak erre, hiszen egyszerűen telepíthetők és hatékony árnyékot biztosítanak a nap…
sövénynövények

Sövények a kertben

| #KERTÉSZKEDEM | No Comments
A gyorsan növő sövényekkel könnyedén átalakíthatjuk és újjávarázsolhatjuk a kertünket. Akár az ingatlan határainak „megrajzolására”, akár a magánélet védelmére és árnyékolására, akár az élővilág támogatására keresünk megoldást, a sövénynövények sokféleképpen…
növénytársítás

Társnövények a haszonkertben

| #KERTÉSZKEDEM | No Comments
A haszonkerti növénytársítás ősi technika, amely lehetőségeire már az ókori görögök és rómaiak is felfigyeltek. Az elmúlt évszázadok során a technika különböző változatai alakultak ki világszerte, a helyi éghajlati és…

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Részletes adatkezelési tájékoztatóért kattintson ide.

Bezárás