Sosincs elég hideg egy jó kis grillezéshez! Fagyos időben és hóesés közben sem kell lemondania a grillezés örömeiről!
Ebben az írásban néhány hasznos tippet és trükköt ajánlunk a figyelmébe, hogy a grillsütő télen is forrón működjön!
A téli grillezéshez szükséges felszerelések és előkészületek
A szenvedélyes grillrajongók télen is bátran grillezhetnek, és sütögethetik a pecsenyéjüket. Akár egy széles tető alatt is hódolhatnak a grillezés szenvedélyének, de grillezhetnek a kocsibeállóban, a garázsban, vagy egy egyszerű pavilonsátor alatt is, ha havazik. Hasznos kiegészítő a teraszfűtés, ami felmelegíti a vendégeket. Tűzkosarat vagy tűzrakó tálat használhatunk, ha nem szeretnénk beruházni nagyobb összeget.
A „jéghideg” grillpartihoz nem szükséges sok hely, akár egy erkély is elegendő helyet nyújt, ha a grillkészüléket közvetlenül az asztalra tesszük.
Ha télen sokáig a grillsütő mellett állunk, elkerülhetetlen, hogy a lábaink fázni kezdjenek. A néhány deszkából, maradék raklapból készült, grill körüli padló sokat számít ilyen esetekben.
Télen ritkán lehet grillezni erős napsütésben, ezért fontos, hogy a grillsütő és a hozzávalók megfelelő megvilágítással rendelkezzenek!
A legfontosabb, hogy alul védjük magunkat vastag téli csizmával, felül pedig viseljünk több réteg ruhát, amiket rugalmasan felvehetünk és levehetünk. A sapka mindenképpen kötelező! A grillkesztyű egyszerre nyújt védelmet a hő és a hideg ellen, valamint megkönnyíti a húsok és a köretek megfogását.
Fontos! Ha meghívja vendégeit egy téli kerti partira, emlékeztesse őket arra is, hogy öltözzenek fel jól, ön pedig gondoskodjon meleg takarókról és párnákról!
A megfelelő grill a téli használathoz
Mindig fedeles grillt szükséges használni ilyen esetekben, ez az egyetlen módja annak, hogy a grillezett ételek egyenletesen átsüljenek. Ha gázüzemű grillkészüléke van, ajánlatos alaposan megismerkedni a szabályozással, mert télen másképp működik, mint nyáron. Egy stabil elektromos grill a teraszon vagy az erkélyen is használható.
Mielőtt begyújtja a grillsütőt: időben gondoskodjon a begyújtáshoz szükséges tüzelőanyagról! Faszenes grill esetében oda kell figyelni a faszén vagy brikett minőségére és nedvességtartalmára. A nedves grillszén vagy a kerti fészerből származó brikett télen nem fog örömet okozni… Télen egyébként jobb választás a brikett, mivel hosszabb az izzási ideje. A gázgrillek esetében fontos figyelembe venni, hogy a butángáz már kissé fagypont alatti hőmérsékleten is cseppfolyósodik!
Bármilyen tüzelőanyagot is használ: brikettet, faszenet vagy gázt, hagyjon időt a grillezésre! Télen a faszénen való grillezésnél egy órát is igénybe vehet, mire a parázs megfelelő lesz, és a hús vagy a kolbász a grillrácsra kerülhet. A grillgyújtó kéménnyel időt takarít meg és még a téli nehéz körülmények között is megfelelően segíti az ideális parázs előállítását.
Téli időszakban oda kell figyelni, mert hamarabb kihűl minden! Jó tanács! Ne nézzen be olyan gyakran a grill fedele alá, még ha nehéz megállni is! Ne feledje! A grill és az asztal ne legyen nagy távolságban egymástól, egyszerre pedig ne halmozzon fel nagyobb mennyiséget!
Megfelelő grillételek a téli grillezéshez
Télen a kevesebb több! Válasszon kisebb húsadagokat, hogy a grillezett ételek egyenletesen átsüljenek! A kolbászt, halat, csirkemellfilét vagy garnélarákot könnyebb elkészíteni a grillen, mint egy kövér sültet. Az olyan klasszikus grillezett köretek, mint a tészta- és burgonyasaláták sem ízlenek jól a hidegben. A mártogatós sült burgonya, a meleg fűszeres bagett, a grillezett sajt vagy a téli zöldségekkel (pl. sütőtökkel, sárgarépával, gombával) készült nyársak jobb választást jelentenek télen. Egyébként ilyenkor a szabály a köretekre is vonatkozik: mindenki forrón szereti! Tehát ne legyen fagylalt, sem torta, helyette édes pizzás kenyér, grillezett alma vagy banán vagy ananász, esetleg kenyérlángos almával és Calvados. A forró tea, a forralt bor vagy a puncs pedig télen amúgy sem tart sokáig.
Fontos! A grillezett ételeket minden esetben ki kell olvasztani, és védeni kell az időjárástól és a hideg, nedves széltől!
Receptajánlatunk
Kacsahamburger
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 db kacsamell
- 4 db szép hamburgerzsemle
- (vagy briós zsömle vagy bajor zsömle)
- Tetszés szerint kéksajt vagy camembert vékony csíkokra vagy szeletekre vágva.
A vöröskáposzta-salátához
- Fél fej vörös káposzta (kisebb)
- 2 db lime
- 1 üveg almaszósz
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szegfűbors
- 1 evőkanál só (ízlés szerint)
- 2 db répa
- ½ pohár tejföl
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 1 késhegynyi koriander
- 2 evőkanál cukor
A szószhoz
- 1 db közepes lila hagyma
- 125 g friss vörös áfonya
- 50 ml vörösbor
- 50 ml narancslé
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál szerecsendió, apróra törve
- 2 db borókabogyó, apróra törve
- 1 késhegynyi fahéj
- 5 evőkanál cukor(répa)szirup
- 1 teáskanál ételízesítő
A mázhoz / glaze-hoz
- 3 evőkanál narancslekvár
- 1 késhegynyi gyömbér
- 1 csipet bors
- 1 teáskanál só
A hamburger elkészítése
Vöröskáposzta-saláta
A vörös káposztát vékony szeletekre vágjuk. A répákat lereszeljük és a vörös káposztával összekeverjük. Hozzáadjuk az egyik lime reszelt héját, mindkét lime levét, sót, cukrot, koriandert, fahéjat, szegfűborsot és gyömbért.
Jól összedolgozzuk, s néhány órán át pihenni hagyjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt és az almaszószt.
Szósz
Finomra kockázzuk a hagymát és egy kevés olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk az áfonyát, a bort és a gyümölcslét. Sóval, szerecsendióval és borókabogyóval fűszerezzük. Rövid ideig forraljuk, majd hozzáadjuk a cukor(répa)szirupot. Pürésítjük az egészet, majd fahéjat és ételízesítőt adunk hozzá. Sűrűre főzzük, BBQ-szószhoz hasonló állagúra.
Kacsamell
A zsírréteget rombusz alakban bevágjuk, de lehetőleg nem a húsig! Először a zsíros oldalán grillezzük a kacsamellet, amíg ropogósra sül. Aztán megfordítjuk. Amikor az alja is megpirult, a kacsamellet indirekt módon, 63 °C-os maghőmérsékletűre grillezzük.
Közben összekeverjük a lekvárt a fűszerekkel. A kacsamell zsíros felét nem sokkal a sütési idő vége előtt bekenjük a mázzal, és hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon.
A hamburger összeállítása és tálalása
A tálaláshoz a hamburgerzsemléket előmelegítjük vagy elősütjük és félbevágjuk. Először egy réteg (szobahőmérsékletű) vöröskáposzta-salátát teszünk a zsemlékre. A kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, majd a salátára tesszük. Sajtot helyezünk a tetejére. Ezután meglocsoljuk egy-két evőkanál szósszal, majd rárakjuk a zsömle tetejét.
Jó étvágyat kívánunk!


