Nem is gondolnánk, milyen egyszerűen megtermelhetjük magunknak a kertgondozáshoz szükséges alapanyagokat: a komposztálás egy egyszerű folyamat, amely segítéségével tápláló, értékes humuszt tartalmazó komposzt állítható elő, ami aztán kiváló tápanyag növények, ágyások, a pázsit, de még a fák számára is.

Miért érdemes komposztálni?

Ezzel az egyszerű tevékenységgel nincs szükségünk többé műtrágyát vásárolni kertünk gondozásához.

A biológiai hulladék újrahasznosításával ráadásul jelentősen csökkenthetjük a hulladéklerakók telítettségét is. Sok esetben még anyagilag is megéri a komposztáló használata a szemétdíjak egyedi kedvezményei, vagy magának a komposztrendszernek a támogatása révén is.

Nem utolsósorban pedig a komposzt laza szerkezetének köszönhetően optimalizálja növényeink víztárolását, biztosítja a gyökerek szellőzését, a talaj termékenységét.

Hol érdemes komposztálni?

A komposztáló kialakítása során ügyeljünk arra, hogy az könnyen elérhető legyen számunkra, akár talicskával is! Nem ajánlott a komposzthalmot gödrökbe, vagy más nedves helyekre elhelyezni, ugyanis az megnehezíti a lebomlást, akadályozza a szellőzést.

Figyeljünk arra is, hogy ne legyen túl közel szomszédjaink házához, teraszához! A legideálisabb hely egy árnyékolt, védett terület, ahol a talaj már alapból humuszban gazdag, ez elősegíti majd a komposzt minőségét, előállításának folyamatát.

A megfelelő komposztáló kiválasztása

A komposztáló beszerzése során: 1 méternél sokkal magasabb tárolót nem érdemes választani. Ajánlott a hosszát úgy meghatározni, hogy egyik részében tudjuk majd tárolni a friss hulladékot, a másikból pedig el tudjuk távolítani a már kész komposztot.

A fából készült komposztáló a leghatékonyabb a lebomlási folyamatot tekintve, ám sok előnye van a horganyzott fém tárolónak is, hiszen időtállóbb, kevésbé érzékeny az időjárás változásokra. A műanyag komposztáló praktikus, könnyen összeszerelhető, tökéletes választás kisebb kertekhez.

A komposztálás első lépései

Az első réteg tartósabb, keményebb ágakból és gallyakból áll, így a komposztot a talajtól elválasztjuk, kellő mennyiségű oxigénhez juttatjuk, ami elengedhetetlen a lebontó organizmusok számára.

A következő rétegek lehetnek zöld (nitrogénben gazdag), barna (szénben gazdag), valamint száraz és nedves alapanyagok, felváltva rétegezve. Zöld anyag például a fűnyírás során levágott fű, a tojáshéj, és egyéb konyhai hulladékok. Barna alapanyag lehet levél, apró fadarabok, vagy szalmafélék.

Mit tegyünk a komposztálóba?

  • kávézaccot, teafiltert
  • zöldség- és gyümölcsmaradékokat
  • tojáshéjat és növényi hulladékokat
  • háziállatok, haszonállatok szőrét vagy tollazatát
  • kerti hulladékokat, például metszéseket, leveleket és növényi maradványokat
  • állati trágyát

Mit ne tegyünk a komposztálóba?

  • hal-, hús- és pékárukat
  • pelenkát, porszívózsákot
  • mesterséges anyagokat
  • cigarettacsikket és hamut
  • zsír- és olajféléket
  • gyomnövényeket, beteg növényeket
  • kőből, fémből és bőrből készült tárgyakat

Mire van szükség a komposzt előállításához?

Alapvetően egy egyszerű folyamatról van szó: mindig ügyeljünk arra, hogy elegendő levegő érje a komposztot! Időnként adjunk hozzá egy rétegnyi kérget, szalmát vagy ágakat, ezzel elkerülhetjük a komposzthalom összeomlását és kondenzálódását, ami lecsökkenti az oxigénellátást!
Nagyjából 2 hónap után dolgozzuk át, keverjük fel a komposztáló tartalmát! Ügyeljünk a nedvesség egyenletes fenntartására is! Szárazabb időkben öntözzük meg néha, hosszabb esőzés esetén viszont takarjuk le a tárolót!

A komposztérettség és a felhasználás

A komposzt érettségének három szintje van: a friss komposzt, az érett komposzt, valamint komposztföld.

A friss komposzt nagyjából 3 hónap alatt jön létre. Ekkor még sok hulladék felismerhető a komposztban. Ugyanakkor így is fel tudjuk már használni olyan növényekhez, amelyek sok tápanyagot igényelnek (például paradicsom, burgonya, vagy uborka), viszont az érzékenyebb növényeknek és palántáknak nem tesz jót a magas savtartalma miatt.

Az érett komposzt körülbelül 6-12 hónap bomlás után keletkezik. Sötét, majdnem fekete, illata hasonlít az erdő talajának illatára, és csak néhány hulladék ismerhető fel benne, például a tojáshéj. Ideális tápanyaghordozó minden növényhez, cserepes talajhoz, gyephez.
Megjegyzés: az érett komposzt rendkívül tápláló, ezért ne alkalmazzunk belőle túl sokat egyszerre. Oszlassuk el laposan, vékony réteget létrehozva a talajon.

A komposztföld a legkíméletesebb a talajhoz. Az érett komposztnál is hosszabb a bomlási ideje, így a termékenyítő képessége minden növény számára megfelelő.

Tavasszal, valamint nyáron a legideálisabb a trágyázás. Lazítsuk fel a talajt, majd adjunk hozzá nagyjából 2,5–3 liter komposztot négyzetméterenként!

Legújabb bejegyzések

szén-momoxid érzékelő, füstérzékelő, füstjelző

Az érzékelők életet menthetnek, nem csak a fűtési szezonban

| #HAAZKELLHOGYJOLEGYEN | No Comments
Az érzékelők kritikusan fontos szerepet játszanak otthonunk biztonságában és az életünk védelmében. A BAUHAUS kínálatában található szén-monoxid- és füstérzékelők olyan eszközök, amelyek az év bármelyik szakaszában megvédhetik családunkat. Ismerjük meg,…
konyhabútor, konyhaszekrény

Egy praktikus konyha alapfelszereltsége: konyhabútor és gépek

| #BERENDEZEK | No Comments
A konyha az otthon szíve-lelke, ahol nemcsak ételeket készítünk, hanem sok időt is töltünk. A BAUHAUS segítségével könnyedén alakíthatjuk a konyhánkat egy praktikus és stílusos helyiséggé. Ismerjük meg, milyen alapfelszereltséggel…

Törölközőszárító radiátorok

| #BERENDEZEK | No Comments
Amikor a műszaki fejlesztések kényelmi szintjéről beszélünk, a törölközőszárító radiátorok kiemelkednek a modern fürdőszobai innovációk között. A BAUHAUS széles választékban kínál törölközőszárítókat, amelyek nemcsak az otthoni fűtési rendszert egészítik ki,…

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Részletes adatkezelési tájékoztatóért kattintson ide.

Bezárás