Skip to main content

A grillezés nagyszerű szabadtéri program, aminek eredményeként ínycsiklandó finomságokat fogyaszthatunk. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni a grillezés legfontosabb szabályaival és tudnivalóival, hogy az elkészített ételek valóban kifogástalanok legyenek.

Elsőként a sütési módokról érdemes beszélni. A különböző sütők direkt vagy indirekt sütésre alkalmasak.

Direkt és indirekt sütés

Direkt sütésről abban az esetben beszélünk, ha az étel közvetlen közelségben találkozik a parázs hőjével. Fontos, hogy az alaposan megtisztított grillrácsot sütés előtt olajjal kenjük be, ezáltal elkerülhetjük a letapadást. Meg kell várnunk, hogy a faszén izzó állapotba kerüljön és már ne lángoljon. Ezt követően felhelyezhetők az ételek a rácsra, és megkezdődhet a sütés. Kifejezetten magas hőmérséklettel dolgozunk, ezért a sütési idő jellemzően lerövidül. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget, szeletelt húst, kolbászt, saslikot készíthetünk ilyen módon, viszont nem tudunk nagyobb húsokat kellően átsütni anélkül, hogy a külső réteg ne égne meg. Éppen ezért direkt sütéssel maximum 2-3 centiméter vastag szeleteket készíthetünk!

Ha nagyobb és vastagabb szeleteket szeretnénk puhára sütni, ebben az esetben indirekt sütőre van szükség, ennél a típusnál sütés közben az étel nem közvetlenül a hőforrás felett van elhelyezve, hanem oldalt vagy a parázsgyűrű közepén. Hagyományos faszenes sütővel is végezhetünk indirekt sütést; ilyenkor a parazsat a tartó egyik végébe kell halmozni, az ételt pedig a másik oldalon nagyobb távolságban kell elhelyezni.

Alapvetően az indirekt sütéshez fedélre van szükség. Ezt a célt szolgálják a különböző gömbgrillek, fedővel rendelkező hagyományos faszenes grillek, töltényszmókerek, offset szmókerek (grillmozdonyok) és egyéb megoldások is. Az így készített ételek lassabban készülnek el, cserébe viszont omlós és szaftos falatokat kapunk. Fontos szem előtt tartani, hogy indirekt sütés esetében az étel forgatására és az elpárolgó nedvesség pótlására lehet szükség!

Ez történik a hússal sütés közben…

A szakszerűen vágott hússzeletek általános neve steak, noha a köznyelv a marhasteaket nevezi így, bármilyen húsból lehet steaket vágni.

Marhahús esetében, amennyiben a húst alacsony maghőmérsékleten sütjük (49-60 Celsius-fokon), a színe csak minimálisan változik, az ilyen hús neve angolul „rare”.

Magasabb maghőmérséklet mellett (60-66 Celsius-fokon) a hús szerkezete megváltozik, ez szemmel látható színváltozás eredményez, a hús barnás színűvé válik.

Amennyiben a maghőmérsékletet 66 Celsius-fok fölé visszük (Vigyázat, 72 Celsius-fok fölött már kiszárad!), jól átsült húst kapunk, amit az angol köznyelv „well done” jelzővel illet.

Sütés közben a külső közeg hőmérséklete természetesen magasabb, a belső hőmérséklet azonban a víz forráspontjához hasonló, hiszen maga a víz tekinthető a legfőbb komponensnek. Ez azt jelenti, hogy a külső kéreg alatt az ételünk inkább fő, mint sül. Kiváló szolgálatot tesznek a húshőmérők, amelyek segítségével könnyedén ellenőrizhetjük a készülő ételek belső hőmérsékletét, így alakítva ki a számunkra tökéletes ízharmóniát.

Amit a grilltípusokról érdemes tudni…

Ha számunkra a faszén füstös aromája adja a grillezés igazi ízélményét, az esetben faszenes grillt érdemes választanunk. Jellemzően egyszerű felépítésűek, ezért kedvező áron juthatunk hozzájuk. Alumíniumból, acélból és öntöttvasból készített változatok is elérhetők; az anyaghasználat alapvetően határozza meg a grill várható élettartamát. A legegyszerűbb tálcával és ráccsal rendelkező változatok mellett gömbgrilleket és szögletes fedeles szerkezeteket is találunk.

Ha a gyorsaság és a hatékonyság a legfontosabb szempont, érdemes megismerni a gázgrilleket is. Méretükből adódóan nehezen mozgathatók, viszont nagyobb mennyiség készítésére alkalmasak. Jó hír, hogy ezekhez a készülékekhez ma már rendelkezésre állnak füstölő tálcák, amelyek segítségével füstös aromát képesek kölcsönözni az így készült ételeinknek is. A gázgrillekhez általában melegen tartó rács és fiók is tartozik.

Néha a lehető legegyszerűbb megoldásra van szükség. Jó szolgálatot tesznek ilyen esetben az elektromos grillek, hiszen nem kell az előkészületekkel, a parázskészítéssel és a felállítással foglalkoznunk, illetve egy kisebb balkonon is használni tudjuk. Az elektromos grillek néhány perc alatt elérik a sütéshez szükséges hőfokot.

Ismerd meg grillkínálatunkat!

Térburkolás

A térburkolás alapszabályai – szakszerűen, profi módon

| #HAAZKELLHOGYJOLEGYEN | No Comments
A térburkolás a ház körüli külső területek kialakítása során elengedhetetlen, legyen szó akár a kerti utakról, teraszról vagy a gépkocsibeállóról. A jó minőségű burkolat nemcsak esztétikailag teszi vonzóvá a kertet,…
Napellenző

Napellenzők mindenkinek: tökéletes árnyékteremtő megoldások

| #HAAZKELLHOGYJOLEGYEN | No Comments
A nyári napok forrósága mindenkit arra ösztönöz, hogy otthona környezetében nyugalmas, árnyékos helyet alakítson ki. A napellenzők kiváló megoldást kínálnak erre, hiszen egyszerűen telepíthetők és hatékony árnyékot biztosítanak a nap…

Sövények a kertben

| #KERTÉSZKEDEM | No Comments
A gyorsan növő sövényekkel könnyedén átalakíthatjuk és újjávarázsolhatjuk a kertünket. Akár az ingatlan határainak „megrajzolására”, akár a magánélet védelmére és árnyékolására, akár az élővilág támogatására keresünk megoldást, a sövénynövények sokféleképpen…
növénytársítás

Társnövények a haszonkertben

| #KERTÉSZKEDEM | No Comments
A haszonkerti növénytársítás ősi technika, amely lehetőségeire már az ókori görögök és rómaiak is felfigyeltek. Az elmúlt évszázadok során a technika különböző változatai alakultak ki világszerte, a helyi éghajlati és…

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Részletes adatkezelési tájékoztatóért kattintson ide.

Bezárás