A grillezés egyszerre gasztronómiai élmény, szociális tevékenység és kikapcsolódás, amely során összekötjük a szabadban eltöltött időt a finom ételek készítésével. Az egyszerűsége ellenére a grillezés szakértelmet igényel, nem meglepő, hogy sokan művészi szintre emelik a tökéletes húsok és zöldségek grillezését. Az alábbiakban bemutatjuk az alapvető grilltípusokat, a tűzrakóhelyeket és a grillszeneket, valamint a praktikus faszénbriketteket.
Ilyen típusú grillek közül választhatsz…
A grillezésben használt sütőfajták tekintetében nincs jó és rossz választás. Minden grilltípusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért a választás nagyban függ az egyéni preferenciáktól, a fogadott vendégek számától vagy a személyes tulajdonságoktól, valaki például nem igazán szereti a faszénnel járó „koszos” munkát, valaki pedig ódzkodik a gáz használatától. Azonban ajánlott mindig nagyobb grillezőfelülettel rendelkező sütőt választani, amennyiben két embernek sütünk legtöbbször, lehet a grill felét használni; azonban akkor, ha betérnek hozzánk a családtagok vagy a barátok, nagyobb felületen is tudunk grillezni.
A faszenes grill a legrégebbi és legtradicionálisabb megoldást kínálja. A faszén az ízek és aromák megteremtésében különbözik a többi módszertől, azonban a faszén több törődést igényel a hőmérséklet szabályozása során, ha a sütőnket barbecue-zásra szeretnénk használni. Ajánlott olyan sütőt vásárolni, aminek fedele van, mert az azon lévő szellőzőnyílásokkal tudjuk a parázs izzását, ezzel pedig a hőmérsékletet szabályozni. Ezenfelül a lecsöpögő zsírok okozta lángok visszafojtását is a fedő lezárásával tudjuk elérni, hiszen a lángok a fűszereket megégetik, és keserű ízük lesz. Hátránya, hogy az izzó faszén vagy fa előkészítéséhez több időre van szükség és kevésbé tiszta, mint mondjuk egy gázgrill esetében, viszont a fáradság megtérül, amikor a faszenes grill sajátos, füstös aromájával finoman megfűszerezi az ételeket. Itt érdemes megemlíteni, hogy fával való izzításra a legtöbb faszenes lemezgrill nem alkalmas.
A gázgrill egyre népszerűbb, mivel gyorsabban és kényelmesebben használható, mint a faszenes változat. A gázgrill gyorsan felmelegszik, a hőmérsékletet könnyedén és egyszerűen lehet szabályozni. Oldalégős kivitelek akár egy másodlagos konyhaként is funkcionálhatnak. Bár a gázgrillek nem kínálnak olyan intenzív füstös ízt, mint a faszenes társaik, azonban a hozzájuk kapható füstölő doboz és az úgynevezett fachipsek segítségével füstös ízt is tudunk kölcsönözni a készítendő ételeknek. Hátrányuk, hogy gyakoribb takarítást igényelnek, mert látványosabb a zsír lerakódása ezekben a grillekben, és sokkal komplikáltabb is a kivitelezés.
Az elektromos grill szintén kényelmes és gyors megoldást szolgáltat. Nem igényel sem faszenet, sem gázt, a működtetéséhez csupán egy elektromos aljzatra van szükség, no meg némi ízletes alapanyagra. Az elektromos grillekkel a hőfok is könnyedén szabályozható, amely lehetővé teszi az ételek pontosan kiszámított és kíméletes sütését. Az elektromos grillek kiváló választást jelentenek olyan helyeken, ahol a tűzhasználat korlátozott, például a lakó- és társasházak teraszain. Természetesen az elektromos grillek sem nyújtják alapesetben azt az autentikus füstös ízt, amit a faszenes grillek képes biztosítani. Hátrányuk továbbá, hogy a grillezőfelület nagysága is viszonylag korlátozott.
Lehetőségei és előnyei miatt a kőgrillt gyakran külön kategóriaként emlegetjük a grilltípusok között. Azonfelül, hogy grillezni is kiválóan lehet benne, a kertünkben dekorációs értéket is képvisel. Gyermekbarát is, mivel a felmelegedett grill külső fali érintése nem okoz azonnali égési sérüléseket, mint a fémházas grillek esetében.
A tűzrakóhelyek és grillszenek fontossága
A tűzrakóhelyek óriási előnye, hogy nem kell állandó helyet biztosítani a tűzrakásnak, illetve használatával nem okozunk akkora kárt a kertünkben. A hagyományos tűzrakóhelyek általában kerek vagy ovális formájúak, néhány modernebb tűzrakóhely formája szögletes is lehet.
A grillszenek szintén fontos szerepet játszanak a grillezésben. A hagyományos faszenes grillben a faszén a leggyakoribb választás, mert magas hőt képes produkálni. Egy jó tanács a faszén vásárlása esetén: érdemes olyan zsákot választani, amely teljesen (vagy csak a kis része nem) kitöltetlen, ez azt jelenti, hogy nincs nagyon összetörve a faszén a zsákban, és akár a teljes zsák tartalmát hasznosítani tudjuk. A préseléssel készült faszénbrikettek használatával azonban el tudjuk kerülni az esetleges morzsolódást. A faszén és a faszénbrikettek mellett faforgácsot és fadarabokat is használhatunk a grillezéshez, ezek további ízeket és aromákat kölcsönöznek az ételeknek.
A grillezés már-már művészet – legalábbis jó ezt gondolni
A grillezés több, mint egyszerű ételkészítés a szabadban. A grillezés egyfajta rituálé, amely során az ember összekapcsolódik a természettel, és élvezi az ételek lassú, gondos sütését. Ahhoz, hogy a grillezés valódi élmény legyen, fontos, hogy időt és energiát fektessünk a megfelelő eszközök és alapanyagok kiválasztásába, illetve folyamatosan fejlesszük a grillezési technikákat!
A grillezés nemcsak a húsokról szól. Jegyezzük meg, hogy a zöldségek, sajtok, tengeri ételek és még a gyümölcsök is kiválóan alkalmasak grillezésre! Érdemes kísérletezni a különböző pácolási technikákkal, fűszerekkel és mázakkal, hogy új ízkombinációkat hozzunk létre.
A grillezésben a legfontosabb a kreativitás és a nyitottság, és ne feledjük, a grillezés nemcsak az ízletes ételekről szól, hanem a közösen eltöltött időről, az emlékekről és a baráti hangulatról, aminek a grillezés csupán a kereteit biztosítja!


