Annak sem kell lemondania a kertészkedésről, akinek udvar híján terasza van. A legtöbb fűszernövény kis helyen is termeszthető, az ételeinkbe így mindig jut frissen szedett zöldfűszer. Nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de megspóroljuk a csomagolást, igazi oázist varázsolhatunk a teraszunkon, ahol feltöltődhetünk egy fáradt nap után.
Hoztam nektek néhány ötletet, mire figyeljetek ültetéskor, milyen növények kerülhetnek egymás mellé. A végén egy kis receptötlettel.
Olyan fűszernövényeket válasszatok, amit szerettek, amit fel is használtok szívesen a konyhában. Mediterrán növényeket választottam, amik évelő növények, jól megférnek egymás mellett. Egy nagy cinkedényre esett a választásom, ebbe kerülnek beültetésre a növények. Természetesen lehet más edénybe is ültetni őket, szép agyagcserépbe , balkonládába, akár kis magaságyásba is.
Amire figyelni kell, hogy mindig használjunk drénréteget, a pangó víz elvezetése miatt, ezek a mediterrán növények, amiket választottam, nem szeretik a pangó vizet, különösen a rozmaring nem jól viseli.
A föld legyen laza szerkezetű. Keverhetünk bele homokot is, ez is jól elvezeti a vizet és lazítja a talajt. A választott növények a tápanyagszegény talajon érzik jól magukat, ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségük tápanyagra, hanem csak kevés kell nekik. Kerüljük a magas tápanyagtartalmú föld használatát, és a tápanyagutánpótlással is csínján bánjunk.
Napos helyre kerül majd a cinkedény, ezért napot kedvelő növények kerülnek bele. Figyeljünk a növénytársításra is, napot kedvelő növény mellé nem szerencsés árnyékot, félárnyékot kedvelőt ültetni. Nem fogja magát jól érezni, a növény pusztulásához is vezethet. Sovány talajt kedvelők mellé nem szerencsés tápanyagigényes növényt ültetni, ilyen például a bazsalikom. A bazsalikom egyedül is nagyon szépen mutat, de paradicsommal is remek párost alkotnak, nemcsak a tányérunkon.
Érdemes figyelni arra, hogy az évelők egymás mellé kerüljenek, és külön csoportba ültessük az egynyári növényeket. A kakukkfű nálunk is honos, kedvelt fűszer és gyógynövény, kis méretű marad, évelő. A rozmaring is évelő, gyökere szeret terebélyesen nőni, hagyjunk neki helyet! Az oregánó is a sok napot kedveli, gyorsan nő, szintén honos évelő. Mindhárom növény virágát nagyon kedvelik a méhek, biztosak lehetünk abban, hogy igazi kis rovarmágnesek lesznek. De ehetőek is! Feldobják az ételeinket, bátran díszítsünk velük, sőt akár jégkockába is lehet őket fagyasztani, pikáns limonádét készíthetünk a segítségükkel. 😊
Öntözéskor figyeljünk arra, hogy sem a kakukkfű, sem a rozmaring nem szereti a túl sok, pangó vizet! Inkább kevesebbet kapjanak, mint sokat, nehogy a gyökerek rothadásnak induljanak!
Évelő növényeket ültettünk. Könnyedén át tudnak telelni a teraszon is. Száraz időben télen is igénylik a vizet, ne feledkezzünk meg időnként meglocsolni őket!
Receptötlet
Rozmaringos újburgonya
- kb. 1 kg újburgonya
- olívaolaj
- só, bors, lehet chili is
- fokhagyma
- friss rozmaringlevél
A burgonyát alapos mosás után hosszában felnegyedeljük, hámozni nem szükséges. A romaringleveleket apróra vágjuk, és az összes hozzávalóval együtt a burgonyához keverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, alsó-felső sütésen. A sütési idő függ a burgonyaszeletek méretétől. Érdemes utána még kb. 5 percig grillezni.


